Nyitott határok a Kárpátok vadvilágának

A Kárpátok régióban a biológiai sokféleség csökkenésének megállítására irányuló intézkedések
elengedhetetlen feltétele a határokon átnyúló együttműködés.

Az összehangolt adatgyűjtést

Romániában, Ukrajnában, Szlovákiában és Magyarországon lobbizással, és közös tevékenységekkel kombinálják a biodiverzitás megőrzése érdekében. A projekt javítani fogja az ökológiai összekapcsolhatóságot a négy országban, és támogatni fogja a farkasok (Canis lupus), a barnamedvék (Ursus arctos) és a kárpáti hiúzok (Lynx lynx) integrált élőhelykezelését a következők szerint:

● Egységes módszertan létrehozása, és végrehajtása az ökológiai folyosók azonosítására, és kijelölésére;

● a projekt célterületén, a határokon átnyúló, a nagyragadozók szempontjából kulcsfontosságú ökológiai folyosók hálózatának azonosítása;

● a nagyragadozó fajok állományainak megőrzését, a fenntartható fejlődését célzó intézkedések közös kidolgozását;

● az ökológiai folyosók működésének javítása, az ökoton területek és az erdős enklávékon belüli füves növényzet minőségének javításával;

● az ökológiai folyosók kezelésének és védelmének javítása promóciós tevékenységek és tréningek által;

● a Kárpátok nagyragadozóinak az ökológiai folyosók védelmével kapcsolatos tájékoztatás, oktatás és tudatosság szintjének növelése, valamint az emberi és a vadon élő állatok közötti konfliktusok megelőzésére irányuló intézkedések fokozása.

An estimated 8000 brown bears live in Central and South-eastern Europe. 

About the project

The project is funded under the Hungary-Slovakia-Romania-Ukraine, ENI Cross-border Cooperation Programme 2014-2020. Project partners include WWF-Romania – Maramureş Branch as lead beneficiary, the Slovak Ornithological Society/BirdLife, NGO RachivEcoTur (Ukraine) and Aggtelek National Park (Hungary).

This site was created and maintained with the financial support of the European Union. Its contents are the sole responsibility of WWF RO and does not necessarily reflect the views of the European Union.